Laurențiu Tănase

Lector univ. dr. la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București

lect. dr. Laurențiu Tănase

Laurențiu Tănase  este teolog și sociolog român, care a îndeplinit funcția de secretar de Stat pentru Culte în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor (2001-2004). Doctor în teologie, specializarea sociologia religiilor la Universitatea din Srasbourg, Laurențiu Tănase este lector universitar la disciplina sociologia religiilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București. De asemenea, este Președintele Centrului de Studii și Documentare "Societate, Drept, Religie" din cadrul aceleași facultăți. Din 2006 este membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

A urmat studii la Facultatea de Teologie protestantă - Centrul de sociologie religioasă, din cadrul Universității de Științe Umaniste „Marc Bloch” din Strasbourg (Franța), unde a obținut Diploma de studii aprofundate (D.E.A.) - doctorat, cu memoriul „Sectele și noile mișcări religioase în România - o abordare sociologică”. Ulterior, între anii 1997-2001, a fost bursier al guvernului francez la cursuri de doctorat în sociologie religioasă la aceeași Facultate de Teologie protestantă din Strasbourg, obținând titlul de doctor în Teologie cu teza „Noile mișcări religioase în România de la căderea comunismului până astăzi”.

În anul universitar 1999-2000 a obținut D.E.A. - doctorat la Institutul de Înalte Studii Europene (IHEE) de la Universitatea „Robert Schuman” din Strasbourg, cu memoriul: „Războiul din Kosovo și consecințele sale politice pentru România”. În paralel, a urmat ciclul de pregătire cu tema „Cunoașterea Uniunii Europene”, destinat instituțiilor europene, în cadrul IHEE. În anul 2005, a obținut titlul științific de doctor în sociologie religioasă, în calitate de bursier al guvernului francez, la Universitatea de Științe Umaniste „Marc Bloch” din Strasbourg, Franța (2005).

Începând din anul 1995, Laurențiu Tănase a participat la 18 congrese și reuniuni de specialitate și la 12 colocvii și forumuri internaționale. A semnat circa 20 de articole de specialitate - teologie, sociologie și ecumenism, metodologie și pedagogie creștină, informații religioase - în publicații din țară și din străinătate.

Lucrări

  • Laurențiu Tănase - Transfer sau furt de autoritate? Sărbătorile şi viaţa religioasă în perioada comunistă, participare la Simpozion internațional "Martiriu și Memorie din România comunistă", - - citește mai mult

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.