Simpozion internațional

Martiriu și Memorie din România comunistă

Iași, 4 - 6 Mai 2017

Locuri ale memoriei: Studiu de caz - Expoziția „Rezistență și represiune în Bihor”

Printre zecile de mii de români care au cunoscut ororile gulagului românesc, bihorenii au ocupat un loc de frunte pe această listă a suferinţelor. Potrivit informaţiilor specialiştilor, numărul victimelor din judeţul nostru clasa Bihorul în primele 10 locuri, cu un procent de 1,4%, procent rezultat în urma studierii fişelor matricole penale.

Renovarea Cetăţii Oradea, acolo unde imediat după încheierea celui de al Doilea Război Mondial a funcţionat un lagăr de internare pentru etnicii germani, a oferit şansa amenajării, în unul dintre subsolurile fortăreţei, a unei expoziţii care să amintească că aici a fost înfiinţat primul centru de represiune comunistă din Bihor.

În acest sens, Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” Oradea a gândit un proiect memorial dedicat foştilor deţinuţi politici bihoreni care au trecut prin închisorile comuniste. Cu sprijinul financiar al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc, al Consiliului Judeţean Bihor, al Asociației „Cei 40 de Mucenici, respectiv al arh. drd. Maria Tilvescu s-a reușit finalizarea, în cele zece „celule” din subsolul Corpului K al Cetății Oradea, a unui concept arhitectural, cu rol memorial, integrat în expoziţia permanentă „Rezistenţă şi represiune în Bihor”. 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.