Simpozion internațional

Martiriu și Memorie din România comunistă

Iași, 4 - 6 Mai 2017

Martiriul: de la piatră de poticnire la piatră de temelie

Eva Giosanu

muzeograf la Complexul Național Muzeal Moldova din Iași

Rezumat:

Martiriul din secolul XX a împrospătat și completat șirul sfinților Bisericii, iar jertfei acestora trebuie să îi urmeze truda oficializării cinstirii lor. Primei generații de după mucenici îi revine totdeauna sarcina documentării, de aceea repertorierea mărturiilor directe și indirecte, a celor scrise și a celor orale, este prima și cea mai necesară etapă din cadrul unei politici memoriale serioase. Se impune o repertoriere topografică, cu o foarte atentă și amănunțită documentare și cu evidențierea personalităților excepționale.

În această cartografie duhovnicească trebuie considerate toate sursele, implicit filonul denumit generic vocea poporului, și colocvial instituția babelor cuvioase, care s-au dovedit, în timp, cele mai abile „detectoare” de mari duhovnici și sfinți, reușind să îi găsească înaintea teologilor, după cum s-a și documentat, adeseori, în cazul cercetărilor antropologice. Comunitățile de proveniență sau cele ce au găzduit, fie și temporar, mărturisitori (cu domiciliu fixat și supravegheat de Securitate) cinstesc memoria acestora și ar fi poate oportun ca Biserica să conlucreze la fixarea de repere memoriale și la consfințirea celor ce deja există în aceste comunități, asigurându-se atât coerența cultului eroilor și sfinților neamului, cât și fidelizarea pliromei, căreia i se consfințește dreptul de reprezentare prin fii ei buni, știut fiind că patriotismul local a salvat adesea ceea ce nu a reușit să facă politica instituțională.

Politicile memoriale instituționale au nevoie de abordări strategice, în perspectiva recuperării istoriei reale, integrale și a instituirii cultului mărturisitorilor, care s-a petrecut uneori și la distanțe de sute de ani, chiar dacă mucenicia era canonică (asumarea ei prin mărturisirea voluntară a credinței în Hristos). Sincopa temporală se datorează opoziției societatea contemporane sfinților și a celor imediat următoare, care și-ar fi dinamitat legitimitatea crimei, îngăduind cultul sfinților pe care i-a martirizat. Motivația profană, a restituirii istoriei integrale, este o soluție până la oficializarea cultului mărturisitorilor și permite realizarea de memoriale și expoziții, editarea materialului documentar, ca pași necesari în realizarea unui memorial al sufletului românesc strivit de comunism.  Această tema va fi exprimată expozițional și în Muzeul Mitropolitan Iași.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/lfRBCNndIHY.jpg?itok=lz0Pnobj","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=lfRBCNndIHY","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptiv)."]}

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.