Simpozion internațional

Martiriu și Memorie din România comunistă

Iași, 4 - 6 Mai 2017

Memorialul Închisoarea Pitești: de la moarte la viață

Penitenciarul de la Pitești va primi, de la construcția sa din 1941 și până în 1964, generații întregi de deținuți politic cu „vini” din cele mai diverse, rămânând cunoscut în istorie ca epicentru al Fenomenului Pitești.

În ciuda valenței negative a locului și a poziției sale centrale în oraș (amenințătoare pentru o clădire veche aflată pe un teren cu o notabilă valoare economică), fosta închisoare a reușit să ocolească pericolul demolării, precum și pe cel al abandonării. Astăzi, o parte a fostului penitenciar a devenit Memorialul Închisoarea Pitești, un spațiu dinamic ce provoacă publicul în mod constant la descoperirea și dezbaterea istoriei recente. În cunoscuta cameră 4 – spital s-a amenajat paraclisul Înălțarea Domnului - spațiu al rugăciunii și al slujirii continue, dar mai ales al pomenirii celor care au suferit în această temniță.

Fără o intenție asumată, paraclisul din interiorul fostei închisori a devenit punctul central al Memorialului, elementul viu ce formează și dezvoltă comunitatea diversă de vizitatori ai sitului.

De la atei la credincioși pioși, de la foști deținuți la echipe de filmare, de la tineri la vârstnici, fiecare dintre cei care se găsesc, la un moment dat, în paraclisul din camera 4, devin parte a unui proces de vindecare și de restaurare, de reflecție adâncă și înălțare. 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.