Simpozion internațional

Martiriu și Memorie din România comunistă

Iași, 4 - 6 Mai 2017

Despre rezistenţa spirituală anticomunistă

Rezumat:

În aşteptarea unui răgaz când voi putea spune mai mult despre experienţa mea carcerală sub regimul comunist, caut să evoc aici, sumar, câteva întâlniri cu slujitori ai Bisericii, iar dintre aceştia mă voi opri îndeosebi la unul care a produs asupră-mi o impresie aparte .

Fără a sugera o ierarhie axiologică, în lipsa unui criteriu cert de măsură, înclin să cred că dintre teologi cea mai mare influenţă a avut-o, la Salcia, părintele Gheorghe Chiriac. Era preot la biserica Popa Tatu, preda în acelaşi timp greaca la Institutul Teologic. A şi luat parte, dacă îmi aduc bine aminte, între altele, la pregătirea dialogului ecumenic cu Biserica Anglicană, era preocupat de filosofia existenţialistă, aşa cum s-a dezvoltat ea în Germania, Franţa etc., ori sub forma luată la noi: trăirismul interbelic.

Când l-am cunoscut eu, în colonia penitenciară de la Salcia, în toamna lui 1959, părintele Gheorghe Chiriac era un om în puterea vârstei, viguros şi prestant. Impunea prin simpla lui prezenţă, duhovnicească şi intelectuală totodată, dar şi prin capacitatea de a-i apropia pe tineri, cărora le vorbea, în momentele de răgaz, când se întâmpla ca o ploaie prea intensă sau un frig insuportabil să ducă la suspendarea lucrului. Atunci se adunau în preajma-i, ca la un semn, „studioşi” doritori să afle ce a fost, în realitate, şcoala lui Nae Ionescu sau cum trebuie înţelese una ori alta din marile teme ale filosofiei

Voi menţiona numai – fapt cunoscut şi din Jurnalul fericirii – că în acele condiţii, de o vitregie greu de închipuit, preoţi ca Vasile Vasilachi, Mina Dobzeu, Augustin Prunduş, Gheorghe Chiriac s-au ocupat intens de „enoriaşii“ lor aflaţi după gratii sau în lagăre de muncă, dându-le asistenţa spirituală de care aveau nevoie, sfaturi, încurajări.

De aceea am şi ţinut să amintesc în aceste rânduri câteva nume despre care sper că se va mai vorbi, fie şi numai pentru a nuanţa judecata pe care lumea, de multe ori neprevenită, o emite global pe seama Bisericii sub dictatura comunistă.

Video

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.